כתבה : שמחה לוין ,מנכ"לית מכללת כישורים-קישורים ,מחברת הספר :להפוך חלום למציאות .
הקדמה
בתחילת יולי עם בוא החום הגדול נצא לגיבוש הצוות המרכזי של כישורים במנזר אי שם בהרי ירושלים .השנה החלטנו לבחון את המושג של נזירות מול נהנתנות בדרך החוויה האישית .
האם אתם/ן נהנתנים/ות או נזירים /ות ?
נהנתנים שואפים ליהנות מהחיים כאן ועכשיו בנוסח " נאכל ונשתה כי מחר נמות" ואילו נזירים מתנזרים מהבלי העולם הזה תמורת הנאות בעולם הבא .נהנתנים מוכנים לסכן את העתיד על מזבח ההווה ואילו נזירים מקריבים את ההווה תמורת העתיד .
אולי זו הסיבה שהיהדות שוללת את הנזירות ?!
האם אתם/ן שואפים להתרחב או להצטמצם ?
בשאיפה להדוניזם –נהנתנות יש רצון להתרחבות ואילו בנזירות יש רצון לצמצום .זה ההבדל בין התפיסה המערבית המחנכת אותנו להצלחה חומרית לבין התפיסה המזרחית הקוראת לצמצום החומר לטובת הרוח .
מה משמעות המילה התרחבות עבורכם ? מה משמעות המילה צמצום עבורכם ?
אני משערת שאצל רובנו המילה התרחבות מלווה באסוציאציה חיובית .כשאנחנו בתחושה של התרחבות אנחנו מרגישים משמעותיים ,אנחנו תופסים מקום בעולם ,אנחנו בעשיה ,אנחנו מקבלים תשומת לב ,אנרגיה ,אהבה .המילה התרחבות פוגשת אותנו בהקשר של שפע :רוחב יד, רוחב לב, עשיה רחבה ,נדיבות ,הרחבת המשפחה ,הרחבת העסק ,הרחבת הגבולות ,יציאה למרחבים .
לעומת זאת המילה צמצום נאמרת בהקשר של חוסר :צמצום הוצאות ,צמצום עלויות ,צמצומים בעבודה ,צמצום הכנסות ,צמצום גבולות, צמצום משאבים ,צמצום נוכחות .
מי מאתנו רוצה להצטמצם ?
על פניו ,השאיפה הטבעית שלנו היא להתרחב, לגדול ,לצמוח ברמה האישית והחומרית .
ובכל זאת ,אם נחקור לעומק את המושגים נהנתנות מול נזירות ,צמצום מול הרחבה נגלה שלנהנתנות והרחבה יש מחירים לא פשוטים .היו אלו חז"ל שאמרו "מרבה נכסים מרבה דאגה "
לא פעם אני שומעת את הדילמה הנצחית בין התחייבות להצלחה בקריירה לבין מחויבות לבית ולמשפחה .אנשים שמתרחבים ומצליחים בעסקים משלמים לא פעם מחיר בחיי המשפחה שלהם ובאיכות החיים שלהם .רמת חיים באה לא פעם על חשבון איכות חיים .
התירוץ שאנשים שמשקיעים בהשגת רמת חיים על חשבון איכות חיים מספרים לעצמם הוא –אנחנו מקריבים את ההווה על חשבון העתיד .אנחנו עובדים קשה היום ולמעשה מצמצמים את הצרכים שלנו בחופש ובאיכות חיים בהווה כדי שבעתיד נוכל להתרחב -לנוח ,לבלות ,ליהנות מפרי עמלנו .כך שלנזירות ולצמצום יש גם היבטים חיובים למשל כשאנחנו מוותרים על רמת חיים לטובת איכות חיים .
זאת אומרת שבתוך ההתרחבות יש צמצום וההפך .
אסטרטגיות של צמצום מול הרחבה
כאשר אנחנו שמים בראש סדר העדיפויות שלנו את ההתפתחות האישית שלנו ומורידים לתחתית סולם העדיפויות את הסק"ס (ספונג'ה ,קניות ,סידורים ) אנחנו מצמצמים לצורך התרחבות .
הרחבה וצמצום הינם איפה סוגיות מרכזיות בחיים שלנו ,הם לא מצויים על שתי קצוות של רצף אלא הם מהווים בעצם אחדות של ניגודים .הם שלובים זה בזה ויש ללמוד להשתמש בהם בתבונה כך שנדע לבחור ולהתאים את האסטרטגיה המתאימה לכל מצב .
לכולנו יש צורך אנושי ,טבעי ומולד להרגיש שייכות ואהבה .אם אנחנו לא מרגישים שייכים ואהובים אנחנו פועלים באחת משתי אסטרטגיות :
לפי האסטרטגיה הראשונה : כשאנחנו מנסים לקבל אהבה ולא מצליחים בכך אנחנו עשויים לנקוט באסטרטגיה של התרחבות על חשבון האחר : אנחנו נאבקים ,מתווכחים ,רבים ומנסים להתגבר על החוסר והצמצום על ידי ניסיון לתפוס מקום ולהתרחב .
לפי האסטרטגיה השנייה :כשאנו מנסים לקבל אהבה בלא הצלחה אנחנו עשויים לנקוט באסטרטגיה של צמצום הנוכחות שלנו :אנחנו מוותרים ,אנחנו מתקפלים ,אנחנו מרצים ,אנחנו מנסים להשביע רצון ולמצוא חן .
האסטרטגיה האחת היא אסטרטגיה של התרחבות והשנייה אסטרטגיה של צמצום .
איזה מהאסטרטגיות אתם מעדיפים ?
מהי האסטרטגיה האוטומטית שלכם ?
בחברה שלנו ,אנחנו לא אוהבים את אלו שמתרחבים ונאבקים על חשבוננו . אנחנו מעדיפים את אלו שמרצים שמתחנפים ,שמסכימים אתנו ,שעושים את רצוננו ומצמצמים את נוכחותם כדי שאנחנו נוכל לתפוס יותר מקום .
למרות ,שאולי יש לנו העדפה ברורה לצמצום ולא להתרחבות של האחר צריך לזכור שכולנו דומים במהותנו :כולנו רוצים אהבה, כולנו מאוחדים בניסיון לתפוס מקום טוב בעולם ולקבל אהבה, כולנו מתלבטים בין צמצום להרחבה וכולנו מאוחדים בניסיון לתמרן בין נהנתנות לנזירות.