ראש השנה האם זה הזמן המתאים לשינוי ?
האם זה זמן טוב להפוך את החלום שלך למציאות ?
כתבה: שמחה לוין, מהמומחיות המובילות לאימון ,התפתחות אישית וייעוץ ארגוני ,מחברת הספר "להפוך חלום למציאות ".
נהוג לעשות חשבון נפש בראש השנה ולהתחייב על שינויים לשנה הבאה .
שאלה : האם ראש השנה הוא באמת זמן טוב לשינוי ?
התשובה היא כמובן "לא ".
זה אף פעם לא זמן טוב לשינוי.
שינוי דורש מאתנו מאמץ גדול לוותר על הרגלים ישנים ,לצאת מאזור הנוחות
לגייס אנרגיה ולהתחייב להשתנות .
שאלה : אז מה בכל זאת צריך לקרות כדי שנעשה שינוי ונגשים את החלום שלנו ?
התשובה : יש כמה אפשרויות :
אפשרות אחת היא שאין לנו ברירה-הדחיפות מאלצת אותנו לעשות שינוי בכורח הנסיבות .נניח שהרבה מאוד שנים חלמנו לפתוח עסק עצמאי אבל דחינו זאת. בדיוק עכשו פטרו אותך מעבודה ואת חושבת שאולי זה הזמן להפוך את החלום למציאות למרות הקושי הכלכלי .
אפשרות שניה היא לבחור בשינוי בגלל שהוא חשוב לנו גם אם הוא לא דחוף לנו .למשל למרות שיש לך עבודה שפרנסה טובה בצידה להקדיש זמן לכתיבת חזון וללמוד בקורס שיכשיר אותך לעבוד כמאמנת /כיועצת /כמנחה .
מרביתנו מתרצים את חוסר היכולת שלנו ליזום שינוי בתירוץ הזמן "זה לא הזמן לעשות שינוי "," אין לי זמן עכשו " ,"כשיהיה לי זמן לזה אעשה שינוי …."
אבל איכשהו ,אף אחד לא מוסיף לנו זמן נוסף על 24 שעות ביממה המוקצות לנו .צריך לייצר זמן .ויותר נכון יהיה לומר :
אין זמן=אין סדר עדיפויות .
אנשים שיוזמים ,ועושים דברים חשובים עבור עצמם הם אנשים ששמים את עצמם ואת מטרותיהם בסדר עדיפויות קבוע .אלו אנשים מאוד עסוקים שאיכשהו מספיקים לעשות כל מה שאחרים (פחות עסוקים מהם ) לא מספיקים
כדי ליזום שינוי וכדי להשתנות אנחנו נדרשים לקבל החלטות על סדר עדיפויות חדש בהשקעת האנרגיה שלנו .מה שנקרא להחליט על
" התעדוף האנרגטי שלנו "
ראש השנה הוא זמן מצוין לתעדוף מחדש של האנרגיה שלנו .השאלות שאתן צריכות לשאול את עצמכן הן :
מהם הדברים החשובים לי באמת ?
מהם המטרות שאני רוצה להגשים השנה ?
איפה אני רוצה להיות בעוד שנה מהיום ?
עד כמה המטרות הללו מרגשות ומלהיבות אותי ?
(ואם הן לא מלהיבות אותך תקבעי מטרות שכן מלהיבות אותך. התלהבות היא אנרגיה ובלי אנרגיה אי אפשר לפעול בחיות ובחיוניות .אנשים ללא אנרגיה הם כמו "המת החי ". )
האם המטרות הללו דחופות לביצוע ?
סביר להניח שמטרות הללו לא דחופות .זה אף פעם לא דחוף להיות מאושרת או יצירתית או בריאה נפשית או חיונית או שמחה .יש רשימה שלמה של מטלות דחופות שקודמות להגשמה העצמית שלנו .
סטיבן קובי (7 הרגלים של אנשים אפקטיבים ) תיאר 4 אפשרויות של ניהול הזמן שלנו : סטיבן קובי מציע לנו להבחין בין משימות לפי 2 פרמטרים של דחוף וחשוב .
דחוף | לא דחוף | |
חשוב | 1 פעילויות : משברים,בעיות דוחקות מיזמים המחיבים עמידה בלוח הזמנים |
2 פעילויות כגון להשקיע בהגשמה העצמית שלנו רישות ,איתור הזדמנויות חדשות ,בנית מערכות יחסים, כתיבת חזון שיווק עצמי ,יחסי ציבור בישול אוכל בריא ,ספורט |
לא חשוב |
3 ,דוא"ל ,עינינים דחופים,פגישות |
4 פעילויות מבזבזות זמן – זוטות,שיחות טלפון ,פעילויות נעימות כמו טלויזיה ,עיתון ,פייסבוק |
הקצאת זמן קבוע לביצוע הפעולות ותכנון לוח זמנים להשגת המטרות תלויה במידת החשיבות ומידת הדחיפות שאנו מייחסים לכל פעולה .
ברביע הראשון במטריצה נמצא את הדברים הדחופים לנו והחשובים לנו .אלו בד"כ משברים או בעיות .ככל שתתמקדו ברביע הראשון הוא ילך ויגדל ובסופו של דבר ישתלט עליכן .התוצאות של התמקדות ברביע זה הם לחץ, שחיקה, כיבוי שריפות תמידי .
ברביע השלישי -אנשים מבלים חלק ניכר מזמנם בטיפול בנושאים דחופים אך לא חשובים מרבית זמנם הם מגיבים לדברים דחופים ומניחים שהם גם חשובים אבל למען האמת דחיפות הנושאים הללו מבוססת על סדר הקדימויות והציפיות של אחרים מהם .כך שמי שמרבה להתמקד ברביע זה למעשה מתנהל על ידי אחרים ועל ידי סדר העדיפויות של אחרים .
אני מציעה לכן להתמקד ברביע השני –זהו לב ליבו של הניהול האפקטיבי של החיים .(זהו הרביע שבו נתמקד בתוכנית העתודה שלנו להצלחה ).הוא עוסק בדברים שאינם דחופים ועם זאת הם חשובים להצלחה שלנו בחיים ולהשגת האושר וההגשמה העצמית שלנו בחיים הוא כולל את החזון שלנו והגשמת הערכים שלנו .פעילויות כגון :עשיית דברים יצירתיים ,הנאות ,פיתוח קשרים אישיים ,תחזוקת רשת הקשרים שלנו, כתיבת חזון ,תכנון אסטרטגיה לטווח ארוך ,הכנת אוכל בריא, ספורט ,שיווק עצמי ,יזמות ,פרסום ,פיתוח עצמי קורסים להעשרה ומודעות ,כתיבה –כל אותם דברים חשובים שאנו יודעים שאנחנו צריכים לעשות אבל אף פעם לא מגיעים אליהם משום שאינם דחופים .עיסוק בפעילויות כאלו הוא מנוף אדיר לצמיחה אישית וכלכלית .
אנשים אפקטיביים נזהרים מהרביע השלישי והרביעי שאינם חשובים גם כשהם דחופים .הם גם מצמצמים את הרביע הראשון ומקדישים יותר זמן לרביע השני. ברביע השני נמצאים ההזדמנויות .
שאלה :אז מה צריך לקרות כדי שנקדיש זמן לדברים שחשובים לנו באמת ?
כדי לפעול ברביע השני עליכן להיות פרואקטיבייות ואסרטיבייות –עליכן ללמוד להגיד לא לפעילויות אחרות ,לדברים שלא פעם נראים דחופים .
עליכן לשאול את עצמכן –למי באמת זה דחוף שאעשה פעולה זו ? האם זה באמת חשוב לי או שזה דוחק למישהו אחר ? האם אני מיחסת דחיפות למשימה זו כי היא מלחיצה אותי ? ואם כן ללמוד לוותר ,להניח, לשחרר ולהוריד את המשימות הללו לסדר קדימויות נמוך לטובת פעילויות שהם באמת חשובות לצמיחה האישית שלכן בטווח הארוך.
לכן בתכנון פעולות צריך להתחיל לעשות פעולות שכרגע לא נראות דחופות אבל הן קריטיות להצלחה העתידית שלכן ואי אפשר לדחות אותם עד קץ. הדחיינות של פעולות שחשובות לנו הם האויב מספר 1 שלנו בדרך להצלחה לכן עלינו להתחייב ולעמוד בהתחייבות שלנו .
דוגמא למשימה שהיא לא דחופה אבל היא חשובה :כל שבוע במשך 3 החודשים הקרובים במשך שעה בכל יום אקדיש לשיווק/כתיבת חזון /קריאת ספר /תוך שבועיים אצבור 3 פגישות או אפרסם 2 מאמרים או אשיג 2 מתאמנים ….
כדי לנהל את עצמנו ואת הזמן שלנו בצורה אפקטיבית אנחנו צריכים מחויבות ומיקוד גדולים מאוד במטרות שלנו ובדברים שחשובים לנו באמת .החיים מלאים גירויים ,משימות ,ציפיות בעיות ואתגרים שמחייבים את תשומת הלב שלנו וזוללים את הזמן שלנו .עלינו להיות מאוד ממוקדות במטרות שחשובות לנו וללמוד לנהל את החיים שלנו ולא להתנהל על ידי החיים שלנו.
לכן ראש השנה הוא זמן מצוין לתיעדוף אנרגטי .
יש לי מה טיפים עבורכן לתכנון וניהול הזמן שלכן :
1.זכרו לא חשוב מה ההחלטה שתקבלו –העיקר תקבלו החלטה .כל החלטה טובה מאי החלטה תמיד יש לנו אינספור אפשרויות (ללמוד יעוץ ארגוני או ללמוד ציור ,להשאר במשרה הישנה או להתחיל עסק כעצמאית ).מה שחשוב הוא שמרגע שקיבלתן החלטה מסוימת תלכו עליה עד הסוף ושימו סוף להתלבטות .אין טעם לפנות ימינה בצומת ואז להגיד אבל יתכן שאם הייתי פונה שמאלה זה היה יכול להיות אחרת.
2.שננו את חוק פארטו שאומר שבסופו של דבר 80% מהתוצאות נובעות מ20% מהזמן והמאמץ שאנו משקיעים .לכן חשוב מאוד לזהות מהם אותם 20% מהזמן שלנו שמניב עבורנו תוצאות ולא לבזבז את הזמן על זוללי זמן שלא מניבים תוצאות .
חשוב שתשאלו את עצמכם :
מהם 20% שגורמים ל-80% מהבעיות שלי ?
מהם 20% המהווים מקור ל-80 אחוזים מהתוצאות הרצויות לי ומהאושר שלי ?
3.למדו בעל פה את חוק פרקינסון –חוק "הדד ליין " שאומר שהחשיבות והמורכבות של מטלה יתפתחו באופן יחסי לפרק הזמן שהוקצה להשלמת אותה מטלה. זה הקסם שבדד ליין המידי. אם אקציב לכם 24 שעות להשלמת פרויקט ,לחץ הזמן ייאלץ אתכם להתמקד בביצוע ולא תהיה לכם ברירה אלא להתמקד ולעשות רק מה שהכרחי. אם אקציב לכם שבוע להשלמת אותה משימה יש לכם שבעה ימים לעשות הר מעכבר.
4.למדו להגיד "לא ! " לדברים שדחופים לאחרים ואינם דחופים עבורכן .
זה אולי דחוף לחברה שלך לספר לך באריכות על האירוע שקרה לה בעבודה היא רוצה את תשומת הלב שלך כאן ועכשיו .אבל האם זה באמת דחוף גם
לך ? האם זה תואם את ההחלטה שלך להקדיש את "הכאן ועכשו " שלך לכתיבת החזון שלך לשנה הקרובה ? מה יותר חשוב לך ? מי יותר חשובה –את או החברה שלך ?
5.תפסיקו להיות משוגעים .זכרו את החוק של אינשטיין " רק משוגעים עושים שוב ושוב את אותו דבר גם כשזה מביא את אותה תוצאה לא אפקטיבית ".
כמה פעמים קרה לכם שחזרתם על אותה פעולה גם כשהיא לא הניבה תוצאה טובה ? כמה פעמים אתם חוזרים ומטיפים לילדים שלכם לסדר את החדר למרות שזה לא מזיז להם ? כמה פעמים אתם מפרסמים את עצמכם בפייסבוק מבלי שזה יניב תוצאות ? כמה פעמים הבטחתם לעצמכם שהשנה תתחילו לשווק את עצמכם כמאמנים וזה לא קרה ?
אז אם אתן רוצות להגשים השנה את החלום שלכן ולהשתנות –ראש השנה הוא זמן טוב להתחיל .
אשמח לשמוע מכן ,תגובות ….
ולמי שרוצה בכך נשמח לשלוח אליה –יומן מסע אלקטרוני שיעזור לך בדרכך לשינוי .
בברכה
שמחה לוין