חלונות בזמן –לנצל הזדמנויות ולעשות שינוי אישי בעידן של שינוי גלובאלי
מאת: שמחה לוין
חודש אלול נחשב ביהדות ובקבלה כחלון בזמן –חלון הזדמנויות חשוב וחזק המאפשר לנו להתכונן ולהכין את עצמנו לשינוי חיובי בשנה החדשה. ברמה הגלובאלית נפתח חלון שדרכו אנחנו רואים את גלי הצונאמי שסוחפים את העולם לעבר שינוי דרמטי. אם חוצנים מסתכלים עלינו מבחוץ הם בטח חושבים שהשתגענו : הפגנות וגלי מחאה שוטפים את כל העולם, כמו סופת הוריקן ענקית שמאיימת להטביע אותנו. יש למארגנים ולמפגינים הרבה כוונות טובות, יש הרבה רצון לשנות אבל לא תמיד המטרה ברורה ונהירה להם או לנו.
יש תחושה של אנרכיה והיא מאפיינת את כל תנועות המחאה בארץ ובעולם אנחנו בעידן של שינוי : מעבר ממנהיגות ממוסדת למנהיגות אקראית ממנהיגות של איש אחד למנהיגות משותפת ממנהיגות מבוגרת למנהיגות צעירה ממנהיגות פטריארכאלית למנהיגות מטריארכאלית, ממנהיגות של שלטון הרוב למנהיגות של מגוון דעות סותרות, ממנהיגות שמתנהלת במגרש הפוליטי למנהיגות שמתנהלת בעולם של פייסבוק ורשתות חברתיות.
אנחנו נמצאים בעידן נזיל של אי ודאות, עמימות, חוסר יציבות. וזו רק ההתחלה שכן שינוי לוקח זמן והוא מאופיין במעבר ממצב מצוי למצב רצוי טוב יותר שבו אנחנו רוצים להיות. פירושו של דבר שאם המצב הרצוי הוא מצב א המצב המצוי הוא מצב ג. באמצע נמצא מצב ב שהוא תהליך השינוי, מצב ב' הוא ארוך וממושך והסכנה היא שהוא יהפוך למצב קבוע.
מצב ב הוא גם אותו מצב שכולנו שונאים להיות בו כיון שהוא מאופיין באי וודאות, בלקיחת סיכונים, בפחדים, בחרדות ובדאגות על העתיד ובהרבה אנרגיה שלילית. מצד שני הוא גם מתאפיין בהרבה עשייה, בתקווה בהתחדשות וברצון גדול לעשות שינוי אמיתי ולהתמלא באנרגיה חיובית. זה נכון ברמה המערכתית וזה נכון גם ברמה האישית.
ברמה האישית, אם כל אחד מאיתנו ייקח אחריות אל החיים שלו וייעשה שינוי קטן אך מושכל בחיים שלו, ביחד נעשה שינוי גדול, שינוי פורץ דרך. האנרגיה הזאת שסוחפת את העולם מחייבת אותנו לעשות גם שינוי אישי אחרת השינוי ייבלע אותנו ואנחנו נדרש להגיב למה שקורה במקום לייזום את השינוי שטוב לנו. אנחנו מחויבים להחליט אם לעשות את הדברים בלית ברירה או דווקא לקחת את הברירה כהזדמנות לקחת שליטה על חיינו.
אז איך אנחנו עושים זאת ? איך אנחנו מנצלים את החלון ההזדמנויות הזה ?
מה התוצאה שאליה אנחנו רוצים להגיע ? מה ייחשב בשבילנו לשיא
ההצלחה ? איך אנחנו עוברים ממצב א' שהוא המצב המצוי שבו איננו רוצים להיות למצב ג שהוא המצב שעליו אנחנו חולמים ?
איך אנחנו מתקנים את הטעון תיקון ? איך אנחנו נמנעים מלחזור על הטעויות שעשינו ? איך אנחנו עוברים מאנרגיה שלילית לחיובית ? איך אנחנו לוקחים את התשוקה שלנו לשינוי אישי וחברתי ומתרגמים אותה לעשייה שתניב פירות חיוביים ולא פירות באושים ?
כדי להשיב על השאלות כבדות המשקל הללו, אני רוצה להתלות באילנות גבוהים. אני מאלו שמאמינות שיש תמיד להמציא את הגלגל מחדש אבל תוך כדי המצאת הגלגל מחדש יש גם ללמוד מההיסטוריה ולהיעזר בפילוסופיים ובאנשי הרוח. אימון (קואוצי'נג ) היא שיטה חדשה המבוססת על פילוסופיות עתיקות.
אז גם אם אינכם מחשיבים את עצמכם אנשים רוחניים במיוחד, אי אפשר שלא לקרוא את הסימנים :יש סימנים בכל מקום שמעידים על כך שאנחנו מצויים בעידן של שינוי, של מהפיכה עולמית. יש לנו כאן חלון הזדמנויות קצר.
אנחנו יכולים להצטרף אל השינוי, להתאמן בו או להישאר מאחור. הבחירה בידינו.
אז מה אתם בוחרים ?
האם אתם מוכנים ללמוד מאנשי הרוח על אימון לשינוי ?
האם אתם מוכנים להקשיב לסימנים ולנצל את חלון ההזדמנויות ?
האם אתם מוכנים להתאמן על שינוי והשתנות אישית ?
המקובלים (שהם לטעמי מאמנים ) מלמדים אותנו שחודש אלול הוא חלון בזמן ויש בו כלים זמינים חזקים ועוצמתיים מאוד המאפשרים לנו למשוך את המירב מהחודש הזה. אחד מההסברים של המקובלים הוא שכשאדם עושה פעולה שלילית, אם הוא מסוגל לשנות את האנרגיה הזו לחיובית הוא הופך להיות הרבה יותר טוב ממה שהוא היה לפני שהוא עשה את הפעולה השלילית, כי הוא עושה טרנספורמציה מחושך לאור. התהליך הזה של שינוי הוא לא רק הסרת השליליות אלא שינוי השליליות הזו לאור. המקובלים מלמדים שזו המתנה של החודש הזה.
איך מקבלים את המתנה הזו ? –על ידי מודעות :להעלות את כל הדברים השליליים שעשינו אל המודע. וזאת כיון שאפשר לשנות רק את מה שאנחנו ערים לו ואי אפשר לשנות את מה שנמצא באזור העיוורון שלנו. כמה מפתיע שגם הטולטקים הם מאמנים (שחיו ברחבי מקסיקו הדרומית בעיר הפירמידות העתיקה הסמוכה למקסיקו סיטי. הטולטקים היו למעשה מדענים ואמנים שחקרו ושימרו ידע. הידע הזה הועבר מדור לדור ע"י שושלות שונות) שלימדו על חשיבות העלאת המודעות שלנו לאמונות השולטות בנו שלא במודע. הם טענו שמעולם לא ניתנה לנו ההזדמנות לבחור במה להאמין או לא להאמין. כשהיינו ילדים לא ניתנה לנו ההזדמנות לבחור את האמונות שלנו שכן מערכת האמונות משולה לספר החוקים השולט בתודעתנו. אנו מקבלים ללא ערעור את כל מה שמצוי בספר זה כאמת שלנו. כל הדעות שלנו מתבססות על ספר החוקים.
כיון שכל מה שנמצא בספר החוקים חייב להיות אמת, כל מה שקורא תיגר על אמונותינו, גורם לנו להרגיש לא בטוחים. גם כאשר ספר החוקים אינו אמת הוא גורם לנו להרגיש בטוחים. כאשר אנו מאמינים למשהו הוא הופך להסכם בינינו לבין העולם. הדרך להימנע ולצמצם את הדרמה היא להפר הסכמים אשר מבוססים על פחד ואשר גורמים לנו להרגיש חלשים. אוסף התובנות הנקרא "ארבע ההסכמות" של דון מיגל רואיס שהוא מצאצאי הטולטקים עוזר לנו לשבור את האמונות הישנות אשר יוצרות אלנו אשליה ודרמה, להישיר מבט אל החיים וליצור הסכמות חדשות. כדי לעשות שינוי לפי הגישה הזאת עלינו להסכים להתאמן לפעול לפי העקרונות הבאים :
1. לשמור על טוהר המילה
- מילים הן כוח יוצר וטמונה בהם עוצמה רבה.
- לשמור על טוהר המילה זה אומר שימוש נכון באנרגיה שלנו טוהר המילה מוביל אותנו לעבר אמת ואהבה כלפי עצמנו וכלפי אחרים. אם אני אוהב את עצמי, אבטא אהבה זו ביחסי הגומלין עם אחרים ואז אם אני נותן אהבה אקבל אהבה וההפך. שימוש לרעה במילים הוא האופן שבו אנו הורסים זה את זה ומשאירים זה את זה בפחד.
- טוהר פירושו ללא חטא. חטא הוא כל דבר שאנו עושים ופועל נגדנו. אנו פועלים נגד עצמנו כאשר אנו שופטים או מאשימים את עצמנו. לשמור על טוהר המילה משמעו לא להשתמש במילים נגד עצמי או נגד אחרים.
- לפעול במילים ללא פגם זה להשתמש במילים על מנת לשחרר את תפיסת המציאות במקום לקבע אותה
- לפעול ללא פגם עם המילים שלך זה להשתמש במילים (גם אלו הלא נאמרות בקול) על מנת להיטיב עם עצמך, אם נקביל את התודעה האנושית למחשב הרי שרכילות היא כמו וירוס מחשבים. רכילות על אנשים כמוה כהפצת רעל. טוהר המילה מחסן מפני כישוף שלילי. כשאתם שומרים על טוהר המילה, אתם חשים בטוב, שמחה, נינוחות ושלווה.
2. לא לקחת שום דבר באופן אישי
לא משנה מה מתרחש סביבכם, אל תיקחו זאת באופן אישי. אתם לוקחים זאת באופן אישי כאשר אתם מסכימים עם הנאמר. שום דבר שאנשים עושים אינו נעשה בגללכם. הוא נעשה בגללם. גם אם אנשים מעליבים אתכם באופן ישיר אין לכך קשר אמיתי אליכם. הדברים שהם אומרים קשורים להסכמים ולנקודות הראות שהוטבעו בהם במהלך האילוף. אם מישהו אומר לך"את/ה לא מבינ/ה כלום מהחיים שלך " אל תיקחו זאת באופן אישי. אותו אדם ניסה להעביר אליך רעל ואם תיקחו זאת באופן אישי הוא יהפוך להיות הרעל שלכם ולפסולת שלכם.
- לקחת דברים באופן אישי זה ביטוי של האנוכיות שלנו, כי אנו חושבים שהכול נעשה בגללנו או עבורנו, אולם אנשים פועלים לפי הדברים שקיימים בתודעתם, לקחת באופן אישי זה לספוג את הפסולת שלהם ולהיות מושפע כל הזמן ע"י אחרים והסביבה.
- לא לקחת באופן אישי זה מקום של חופש שמאפשר ללב להיפתח ללא מורא.
- לא משנה איך אחר שופט אותך, זה לא קשור אליך, זה לא קשור אליך אם הוא אומר עליך דברים יפים או מכוערים. .. . אתה משמש לו מראה (לרוב לא כל כך נקייה)
- להגיד לעצמנו "זה שלו ולא שלי ". לא לקחת את הדעות של אחרים עלינו באופן אישי. כך או אחרת זה לא משפיע עלי מפני שאני יודע מי אני, אין לי צורך שמישהו יאמר לי מי אני לטוב או לרע.
- אין סיבה לקחת דברים באופן אישי לא בגלל חוסר הערכה אלא מתוך אמן שאנשים רואים את העולם בעיניים שונות, כל אחד בעיניים שלו. כל האחרים הם שחקני משנה בסרט שלנו.
3. אל תניחו הנחות
אנו רואים רק מה שאנחנו רוצים לראות ושומעים רק מה שאנחנו רוצים לשמוע איננו באמת קולטים את הדברים כמות שהם. במערכת יחסים מכל סוג שהוא אנו יכולים להניח שאחרים יודעים את מחשבותינו ושאין אנחנו צריכים לומר מה אנחנו רוצים. הם יעשו זאת מפני שהם מכירים אותנו היטב. האם הם אינם נוהגים לפי רצוננו אנו נפגעים וחושבים "איך יכולת לעשות זאת, היית אמור לדעת ". דרמה שלמה נוצרת בשל זאת ואנו מערימים עליה עוד הנחות.
- קיימת בנו הנטייה להניח הנחות שונות ולהאמין לזה. כך אנו יוצרים בעיות.
- במקום לשאול שאלות ולבדוק, אנחנו מניחים שאנו יודעים מה האחר רוצה או איך עליו לנהוג,
- אם נהיה אומנים בבקשת הבהרות במקום בהנחת הנחות, נחזק את כוח הרצון ונשפר את התקשורת שלנו.
- להיות אומן בשאילת שאלות במקום בהנחת הנחות זוהי הדרך לשליטה בכוונה, בנשמה, באהבה ובחיינו.
- בחיים חייבים להניח הנחות על מנת לתפקד, החוכמה היא לזנוח הנחה ברגע שהיא מתגלה כלא יעילה
- המצב של רוב האנשים: הם לא מניחים הנחות אלא מאמינים.
4. עשו תמיד כמיטב יכולתכם
תמיד בכל מצב עשו כל שביכולתכם, לא יותר ולא פחות. אך זכרו שמיטב יכולתכם לעולם משתנה מרגע אחד למשנהו. הכול חי ומשתנה כל הזמן, כך שלפעמים מיטב יכולתכם יהיה באיכות גבוהה ובפעמים אחרות טוב פחות. שלושת ההסכמים הקודמים יפעלו רק אם תעשו כמיטב יכולתכם. אל תצפו לכך שתמיד תצליחו לשמור על טוהר המילה. ההרגלים חזקים ומושרשים. פשוט עשו כמיטב יכולתכם ועם הזמן ההרגלים של שימוש לרעה במילים, לקיחת דברים באופן אישי והנחת הנחות ייחלשו ויופיעו בתדירות נמוכה יותר. אם תעשו ככל יכולתכם שוב ושוב תהפכו למומחים בכל הקשור לטרנספורמציה.
לעשות את המקסימום בכל רגע נתון בהתחשב ביכולות, מיומנות, ידע ומידע שיש לך באותו הרגע.
מיטב יכולתנו משתנה ואינו קבוע, אולם אם נמלא את כל ההסכמים, הוא ילך ויגדל עם הזמן. מבלי להתחשב באיכותו, אנחנו נעשה כמיטב יכולתנו, בכל מצב בחיים.
כשאנו עושים את המיטב זה מונע האשמה ושיפוט עצמיים ומגביר את הלהט לחיים, וגורם לנו להיות טובים יותר לעצמנו ולאחרים.
בחודש הקרוב, יש לנו חלון בזמן –חלון הזדמנויות להתאמן על שינויים.
זו הזדמנות בלתי חוזרת להתחבר אל השלמות של כל אחד מאיתנו ביחד ולחוד. שינוי אמיתי מתחיל בשינוי במודעות האישית והקולקטיבית שכן "כל דבר נוצר פעמים, קודם הוא נוצר בבית היוצר של הדמיון ורק אחר כך הוא נוצר במציאות ".