להתמודד עם לחץ, להתאמן ולעשות שינוי בחיים
מאת: שמחה לוין
מהו לחץ? מתי לאחרונה היית בלחץ? האם לחץ היא תופעה קבועה בחיים שלך?
לחץ מוגדר כמצב של דחק. זהו מצב של חוסר יכולת להתמודד עם שינויים בחיים ולהסתגל אליהם בצורה טובה ומהירה. אנשים לחוצים נמדדים במידת החרדה שהם מפתחים.יש אנשים שהם לחוצים תמיד, יש אנשים שלחוצים רק לעיתים רחוקות ויש אנשים שלנלחצים רק במקרים נדירים. עם איזה סוג אתם נמנים? אם הלחץ הפך אצלך להרגל הגיע הזמן להתאמן על שינוי כי החיים יקרים וקצרים מדי מכדי לבזבז אותם על לחץ, דאגה ופחד.
לחץ הוא גם תירוץ מצוין לאי עשייה. אנשים לחוצים משתמשים שלא ביודעין בפחד שלהם כדי להתחמק מלבצע דברים שבעיניהם נחשבים לאתגר גדול מדי להתמודדות. חשבו – האם קרה לכם שבגלל לחץ לא סיימתם מערכת יחסים בעיתית? לא עזבתם מקום עבודה שאין בו שום סיכוי לקידום? לא עניתם באופן אסרטיבי לאדם תוקפני?
ברוב המקרים קל יותר להישאר באזור הנוחות שלנו קרי במצב של לחץ, פחד וסבל רק מפני שהמצב הזה מוכר לנו. זהו הפתרון הקל. לחץ מספק לנו תירוץ מצוין לא להתנסות ולא לחוות דברים מורכבים מידי. כך יוצא שהלחץ והחרדה הנלווים אליה גורמים לנו לשמר את המצב הקיים ולא להסתכן בהתרגשות ועמידה באתגרים.
להתאמן על התמודדות עם לחץ
התמודדות עם לחץ ופחד פירושה להשתחרר –לצאת מהכלא, להסיר את הכבלים –ליטול סיכונים, לנצל הזדמנויות חדשות, לעמוד באתגרים ולהתחיל ליהנות מהחיים. המפתח להצלחה מצוי בידי כל אחד ואחד מאתנו. יש לנו הכוח לשנות. השינוי מתחיל מבפנים החוצה. הסיבה ללחץ ולפחדים שלנו הם המחשבות שלנו. אנחנו חושבים כ-60,000 מחשבות ביום, ומרבית המחשבות שחשבנו אתמול הם המחשבות שאנו חושבים היום. המחשבות שלנו סובלות משימוש חוזר.
הבשורה הטובה היא שכשם שהמחשבות שלנו קובעות את מידת הלחץ, הפחד והסבל שלנו הן גם יכולות לקבוע את מידת האושר, השמחה והחיוניות שנחוש בחיינו. המפתח נמצא אצלנו בראש.
איך עושים זאת? איך מתמודדים עם מציאות בלתי רצויה שנכפית עלינו? איך מתאמנים על שמירת החוסן הנפשי מול אתגרי החיים?
תלמה בר אב מצביעה על 4 אסטרטגיות להתמודדות עם מצבים בלתי רצויים בחיים:
- לנתק ולהתנתק. אם הבוס שלי יורד לחיי –הפתרון הוא להתפטר. אם בן הזוג שלי מעצבן אותי-הפתרון להתגרש. הבעיה בפתרון הזה הוא שאי אפשר כל החיים לברוח מהתמודדות. כפי שאנחנו מלמדים בקורסים שלנו-" השעורים יחזרו על עצמם שוב ושוב עד שתלמדו אותם". הכלל הוא שכל דבר שאנחנו מנסים לחמוק ממנו חוזר אלינו בריבית דה ריבית.
- לקטר. מי מאתנו לא נוקט בפתרון הזה מול מכאובי החיים? יש לנו נטייה לקטר ולחשוב שקיטורים הם דרך טובה להוציא קיטור ולשחרר אנרגיה שלילית. אבל זה בדיוק ההפך כי ככל שאנחנו מדברים יותר על הדברים שמעצבנים אותנו –אנו מתעצבנים יותר, אנו כועסים יותר וזה הולך ומסלים את עצמו.
- לשנות את המציאות החיצונית. אם הבוס שלי יורד לחיי, למשל, אני נוקטת יוזמה ומשוחחת איתו על כך. אם הבת שלי מרבה להתחמק משיעורי בית אני עוזרת לה בהכנת השיעורים. הבעיה באסטרטגיה הזאת היא שלא הכול תלוי בנו. אנחנו לא יכולים לשנות אנשים אחרים. הם צריכים להחליט שהם משתנים בעצמם אבל לא בהכרח הם רוצים להשתנות בדרך, בזמן ובמקום שאנחנו רוצים ואז זה מייצר אצלנו תסכול, רגשות אשמה וחוסר תכלית.
- לשנות את המציאות הפנימית. אנחנו אומנם לא יכולים לשנות אנשים אחרים אבל אנחנו יכולים לשנות את הפרשנות שלנו כלפי הדברים שקורים במציאות החיצונית שלנו. ידוע לכולנו שכל דבר אפשר לפרש באלפי צורות. לרוב יש לנו נטייה לפרש את המציאות דרך אותן תבניות חשיבה אליהן הורגלנו משחר ילדותנו. אם תבנית החשיבה שלנו היא שלילית –נפרש את העולם כמקום שלילי. הבחירה בידינו – אנחנו יכולים ללמוד לזרום עם המציאות במקום להתנגד למציאות. למשל, אם בן או בת הזוג שלך עובדים קשה וחוזרים הביתה מאוחר וזה מרגיז אותך אז במקום להאשים, להתרגז ולכעוס אלפי פעמים (וממילא זה לא עוזר כי כפי שאמרנו אי אפשר לשנות אנשים אחרים) תתחילו לראות את הטוב שברע. למשל בדוגמה הזאת תגידו לעצמכם – נכון הוא/היא מאחר/ת אבל היא מרוויחה הרבה כסף וזה מאפשר לנו רמת חיים גבוהה. החוכמה היא לא להיתקע על אסטרטגיה מסוימת אלא להחזיק את כל האסטרטגיות כחלק מארגז הכלים שלכם לחיים ולהפעיל את הפתרון שמתאים למצב ולא להגיב בצורה אוטומטית.
המפתח לשינוי נמצא אצלנו –בראש, עלינו להתאמן בפיתוח מודעות עצמית לגבי המחשבות השליליות שלנו, לגבי האמונות המגבילות שלנו ולגבי שינוי תבניות החשיבה שלנו. לא רק שתפסיקו להילחץ אלא שתהיו גם מאושרים יותר להיות אתם עצמכם. לחץ הוא רק הרגל והרגלים ניתן לשנות. זה הזמן לבחון את עצמכם ולראות עד כמה אתם אנשים לחוצים.