משבר או הזדמנות?
מאת: ד"ר מירה חניק
האם נתת את דעתך לשאלה איך את מתפקדת בתקופת אי-הוודאות השוררת כיום סביבנו? האם את מרגישה שאת מצליחה לנהל את חייך באופן אפקטיבי? האם את מדוכדכת, יוצרת דכדוך סביבך? מכבידה על קרובייך? המצב הבטחוני, הכלכלי, התעסוקתי, מצב הרוח הכללי בסביבה, כל אלה הם תהליכים אשר אין לנו שליטה ממשית עליהם, אך קיימות הזדמנויות רבות, שצריך לדעת כיצד לנצל אותן.
גישה כזו, הרואה את הבעיה כהזדמנות, מיישמת מודל של מומחה הניהול האמריקאי סטיבן קובי המצביע על קיומם של שני מעגלים בחיינו, והוא קורא להם: "מעגל ההשפעה" שבתוך "מעגל הדאגה". מעגל הדאגה פירושו התמקדות בהתנהגות ריאקטיבית, תגובתית. זוהי התגובה של אלה המגיבים בשאלות ונושאים כמו – מה יהיה, איך נשרוד אם כל כך קשה להתפרנס, המשבר מחריף, עומדים לפטר אותי, לא אצליח להתפרנס או לשמור על רמת החיים שלי, וכדומה .
מעגל ההשפעה פירושו יכולת השפעה על המצב ועל התגובה וההתנהגות שלך. מעגל זה גדל ככל שמתמקדים בחשיבה ובשאלות כמו – מה צריך לעשות, איך מגדילים את ההכנסה, איך מתייעלים ומפחיתים את ההוצאות, איך משפרים את היחסים עם הסביבה, וכן בחיפוש רעיונות לביצוע שינויים בסגנון החיים .
האנרגיות של כל מעגל משפיעות על האנרגיות של המעגל האחר. ככל שמעגל ההשפעה גדל, כן קטן מעגל הדאגה, ולהיפך. ככל שאי הוודאות בחיינו גדלה ומתגברת, הולך ומתרחב מעגל הדאגה, ומתרחשת תופעה של היעלמות אפקט המנהיגות. במקום 'להיעלם', מנהיגות אישית בימים קשים צריכה למקד את הפעילויות בחיים. למשל , לבחור מספר פעילויות לטווח קצר, ופעילות אחת לטווח ארוך, ובהן להתמקד: לסמן יעדים, למקד את העשייה, ולא ליום שאחרי המשבר , אלא למחר בבוקר .
קובי נותן דוגמה שאפשר להסיק ממנה לחיינו הפרטיים: ביחידה צבאית מגובשת, שבין אנשיה שוררים קרבה ואמון, יהיו פחות מקרים של הלם קרב. כך גם בארגוני עבודה, וכך גם בחיינו הפרטיים. מנהיגות והתפתחות אישית, פירושה להגדיל את מעגל ההשפעה, לשאול את השאלות הנכונות, להגיב לאתגרים ולחפש הזדמנויות. בתקופת משבר, ככל שהמטרות יהיו יותר ברורות לנו, ככל שקיימת חשיבה ממוקדת מטרות, כך תרד רמת הדכדוך , תקטן הדאגה ויגדל מעגל ההשפעה .