"אחרי החגים": אימון אישי להתמודדות עם דחיינות?
מאת: שמחה לוין
המושג של "אחרי החגים" הוא המצאה ישראלית יוצאת מן הכלל. לכל מקום שאליו פניתי לפני חג הפסח בבקשה לקבלת שירות נתקלתי בתשובה של "אחרי החגים". בחודש האחרון נראה שאף אחד במדינה שלנו לא התקדם לשום מקום. נראה שהזמן עמד מלכת וכל המשימות מחכות ל"אחרי החגים". מה שמסתתר מאחורי האמרה של "אחרי החגים" היא נטייה אנושית לדחיינות.בדרום אמריקה קוראים לזה "מנייינה" ואצלנו משתמשים בחגים כתירוץ נפלא לדחיינות. אז מה עומד מאחורי ההתנהגות של דחיית מטלות?
התנהגות של דחיית מטלות הופכת להיות שכיחה יותר ויותר ככל שהחיים שלנו הולכים ונעשים תובעניים יותר.נראה שמרוץ העכברים האין סופי גובה מאיתנו מחיר יקר .הצורך של כל אחד מאיתנו להצליח הן בהתפתחות האישית והן בעבודה גובה מחיר יקר .כל מי שחפץ חיים על המסלול המהיר להצלחה חייב לדחות משימות, פעולות, אנשים. לדחות, לדחות, לדחות….
דחיינות איננה הפיתרון הנכון להתמודדות עם אינספור המטלות ,הפעולות והמשימות הרובצות על ראשנו מידי יום.שכן לדחיינות עשויות להיות תוצאות הרות אסון.למשל-אם לא תגיש דו"ח מס הכנסה בזמן –אתה עלול לקבל קנס גדול,אם לא תעשה בדיקת דם בזמן-אתה עשוי להחריף בעיית בריאות,אם לא תתמודד בזמן עם מצב העובר ושב שלך בבנק -אתה עשוי למצוא את עצמך בפני שבר כלכלי.הנקודה ברורה-דחיינות מסוכנת ומניבה תוצאות שליליות.
איך מתמודדים עם דחיינות ? בעזרת אימון
שינוי דפוסי הדחיינות דורשים הבנת מקור הקושי שגורם לנו לדחות דברים בד בבד עם אימוץ כלים מעשיים .רק שילוב בין השניים יביא לפיתרון הבעיה. מקורות הקושי משתנים מאדם לאדם למשל :אנחנו עשויים לדחות דברים שעשויים להביא אותנו לעימות עם אנשים קרובים לנו ,אנחנו עשויים לדחות דברים כיון שאנו פוחדים מכישלון,אנחנו עשויים לדחות דברים שאין לנו יכולת או מוטיבציה להתמודד איתם .
דחיינות היא חולשה אוניברסאלית וטבעית.יש אנשים שגבוהים בסולם הדחיינות ויש כאלו שנמוכים בסולם .בכל מקרה כדאי ללמוד לזהות את דפוס הדחיינות שלנו כיון שאבחון וזיהוי הבעיה הוא חלק גדול מהפיתרון. נניח שאתה מגלה שהנטייה שלך לדחיינות בעבודה נובעת מקושי להתמודד עם עימותים.אתה לא רוצה להתעמת עם הבוס שלך שמגזים בדרישות האישיות שלו ובמקום זה אתה פשוט דוחה עד אין סוף את המטלות שהוא מטיל עליך והוא מצידו מאשים אותך בדחיינות.הפיתרון הוא כמובן להעז ולדבר על הנושא באופן גלוי.
מאחורי הנטייה של כל אחד מאיתנו לדחות דברים מסתתר סיפור אישי ועלינו ללמוד את הסיפור האישי שלנו.רק אחרי שנלמד את הסיפור שלנו נוכל גם לאמץ טכניקות כגון –ניהול נכון של הזמן,קביעת יעדים מציאותיים לביצוע משימות,האצלת סמכויות,שחרור הצורך משליטה וכיו"ב.
האם אתם מוכנים להתמודד עם הדחיינות שלכם או שאתם דוחים את ההתמודדות עד "אחרי החגים" ?!