מאת: שמחה לוין
האם יש לכם הרגלים מזיקים? הרגלים מעצבנים? כמה פעמים אמרתם לעצמכם שממחר אתם מתחילים דיאטה? מפסיקים לעשן? עושים ספורט? איזה שיעור חוזר בחיים שלכם שוב ושוב בלי שאתם מצליחים לשנות? האם ניסיתם לעזור למישהו אחר לשנות הרגלים מזיקים בלא הצלחה? האם אתם מאמנים אנשים לשנות הרגלים? מה קרה לכם בפעם האחרונה שניסיתם לעשות סוויץ' בראש ולשנות התנהגות? כמה פעמים שמעתם שהגיע הזמן לעשות סוויץ' בראש?
כולנו יודעים גם יודעים שכדי להשתנות עלינו לעשות סוויץ' בראש. אבל איך בדיוק עושים את זה? איך עוזרים לעצמנו וגם לאחרים?
כדי לעשות זאת צריך להבין כמה דברים בסיסיים שיעזרו לנו בכל מצב שבו אנחנו צריכים לעזור לאנשים לעשות סוויץ' בראש.
כדי להבין זאת נדמה את האימון לרכיבה על סוס. באימון רכיבה יש שלושה גורמים שצריך תמיד לקחת בחשבון: הרוכב ,הסוס והדרך.
יש כמה טיפים בסיסיים שכל מאמן לרכיבה יודע והם נכונים גם לגבי אימון אנשים לשינוי:
- יש לכוון את הרוכב לראות את הכיוון המדויק: מה שנראה לנו הרבה פעמים כהתנגדות של הרוכב זו בסך הכול חוסר בהירות, חוסר אוריינטציה לגבי הכיוון הנכון. תפקידנו לעזור לאנשים לראות את הכיוון שעליהם לרכב אליו.
- לדרבן את הסוס לזוז מאזור הנוחות שלו: מה שנראה לנו הרבה פעמים כעצלות של הרוכב הוא על פי רוב עייפות.
הרוכב לא מסוגל תמיד לכפות את רצונו על הסוס (ההרגל המזיק) ונראה כאילו הסוס (ההרגל) משתלט עליו.
הרבה מתאמנים מוציאים הרבה אנרגיה על שינוי הרגלים מזיקים ובדרך הם נשברים, מתעייפים ומרפים מהמושכות וחוזרים להרגלים ישנים.כך שבמקום שהם ישלטו בסוס הסוס שולט בהם. - להתוות את הדרך מחדש: מה שנראה כמו בעיה של הרוכב היא במקרים מסוימים בעיה של הדרך שעליה נמצאים הרוכב והסוס, זו בעיה של המצב. כשהמאמן עוזר לרוכב לשנות את המצב הוא מגביר את הסיכוי לשינוי בלי קשר למה שקורה לרוכב או לסוס. על זאת נאמר "משנה מקום ,משנה מזל". קיצורו של דבר יש למצב מחדש הרגלים ישנים ולהחליפם בחדשים.
הטיפ הראשון -לכוון את הרוכב
כדי לכוון את הרוכב –המאמן חייב לשאול את השאלות הנכונות.
אחת הטעויות הנפוצות הן שאלות כמו: מה לא עובד? מה מקולקל? מה מזיק לך? במה נכשלת? מה לא הצליח לך?
לכוון את הרוכב אל האור פירושו לשאול שאלות כגון:
מה הצליח לך? מה עובד טוב בשבילך ואיך אתה יכול לעשות עוד בצורה הזאת?
ההתמקדות בבעיות היא דרך החשיבה המקובלת אצל כולנו. במחקר מקיף ביותר שנעשה באנגליה ניתח פסיכולוג 558 מילים של רגשות – כל מילה שהצליח למצוא בשפה האנגלית – וגילה ש-62 אחוזים מהן שליליות .
ההתמקדות בשלילי אינה מוגבלת לרגשות.כולנו מתוכנתים להתמקד בשלילי. קבוצת פסיכולוגים בדקה יותר מ-200 מאמרים והגיעה למסקנה שלגבי מגוון רחב של התנהגויות ותפיסות אנושיות ,קיים עקרון גורף לפיו "רע חזק יותר מטוב".
רוצים דוגמאות?
- כשאנשים שומעים משהו רע על מישהו אחר – זה דבק בו הרבה יותר מאשר דברים טובים.
- כשמבקשים מאנשים להיזכר באירועים שונים מחייהם הם נוטים להיזכר באירועים שליליים יותר מאשר באירועים חיוביים.
- כשנותנים משוב שהוא בעיקרו חיובי ומעלים רק היבטים קטנים של ביקורת מקבל המשוב זוכר יותר את המשוב השלילי למרות שהחיובי היה משמעותי יותר.
- כשילד מקבל בתעודה מצוין אחד, ארבע טוב מאוד ובלתי מספיק אחד ההורים יקדישו יותר תשומת לב לבלתי מספיק.
מגמה זאת של "רע חזק יותר מטוב" היא מכרעת כשצריך להתמודד עם שינוי שכן במקום להתמקד בפיתרון הרוכב מתמקד בבעיה, בקושי ובחצי הכוס המלאה.
כמאמנים עלינו לכוון את המתאמנים ללמוד מההצלחות ולראות גם את נקודות האור בכישלון.
בכל כישלון יש נקודות של אור וחשוב לראות אותם כיון שהם אלו שיציתו את הרצון של הרוכב שלנו ואת התקווה שלו שהשינוי הוא אפשרי.
הטיפ השני -לדרבן את הרוכב
הרוכב צריך כל הזמן לקבל החלטות. ככל שמוצעות לרוכב יותר אפשרויות הוא נהיה מותש יותר .כשיש עודף אפשרויות בחירה – הרוכב מתעייף. הצורך להחליט בין לבין הוא מתיש.
רוצים דוגמאות?
- נניח שאתם מתעניינים בקורס העשרה. במכללה אליה פניתם מציעים לכם 25 קורסים שונים של העשרה ואתם נלהבים מהאפשרויות הרבות והמגוונות.
אבל כשמגיע הזמן להחליט, לבחור ולסגור על קורס מסוים, אתם לא מסוגלים לקבל החלטה. הסיכויים שלקוחות שהוצעו להם רק 5 קורסים יתחייבו גבוהה פי עשרה! - צעירים שפוגשים בערב דייטינג 8 פנויים אחרים מצליחים ליצור יותר שידוכים מאשר אלה שפוגשים 20.
השורה התחתונה – הצורך לבחור בין הרבה אפשרויות יוצר שיתוק בקבלת החלטות. ככל שיש לנו יותר אפשרויות "אנחנו עמוסים מדי. הבחירה כבר איננה משחררת, היא מחלישה, אפשר אפילו לומר שהיא משתלטת עלינו. הסוס השתלט על הרוכב.
אנחנו אנשים של הרגלים. הרגלים הם נוחים, משתרשים ויציבים מפני שאין בהם הרבה אפשרויות בחירה. הם מאפשרים לנו לפעול בטייס אוטומטי. אם פתאום יש שפע של אפשרויות בחירה, ההרגלים של הטייס האוטומטי הופכים לא רלוונטיים.
רוצים דוגמא?
- נניח שאתם בדיאטה ואתם כבר לא יכולים לקפוץ למסעדת המזון המהיר כפי שאתם רגילים ובמקום זאת אתם צריכים לעשות שינוי: לתכנן מה לאכול מראש, להכין לעצמכם ארוחות בריאות, לאכול כל מספר שעות. סביר להניח שתוך זמן קצר לא תקבלו שום החלטה ותחזרו להרגל המזיק ותבחרו שוב במזון מזיק.
שינוי מביא איתו בחירות חדשות שיוצרות אי וודאות. חוסר הוודאות וריבוי אפשרויות מביא לשיתוק בקבלת החלטות ושיתוק בקבלת החלטות הוא קטלני לשינוי הרגלים מפני שהסטאטוס קוו הוא תמיד השביל המוכר ביותר. כדי לחולל שינוי חייבים לדרבן את הרוכב לבחור בשבילים לא מוכרים. כדי לגרום לתנועה בכיוון חדש חייבים לספק הנחיה ברורה ולקבל החלטה יוצאת מגדר הרגיל.
הטיפ השלישי –לשנות את המצב
יש לנו טעות ייחוס בסיסית בהבנת כוחם של מצבים. הטעות נובעת מנטייתנו לייחס התנהגות של אנשים לתכונותיהם האישיות במקום למצב שבו הם נמצאים. טעות הייחוס הבסיסית מסבכת מערכות יחסים.
רוצים דוגמא?
- רוב האנשים מייחסים את הבעיות שלהם בחיי הנישואים לתכונות אופי עמוקות של בני זוגם. אישה עשויה להגיד "בעלי הוא אדם קמצן". אבל כשבודקים את העובדות רואים שבעלה אינו תמיד קמצן .הוא אינו מתקמצן כשהיא מציעה לרשום את הילד לחוג יקר או כשהיא רוצה לצאת למסעדה כשמלכתחילה התכוונו ללכת לסרט. אבל הוא מתעקש לא להוציא כסף ולהחליף את הריהוט הישן בחדש. הקמצנות מתגלה בכל הנוגע להוצאת כספים על הבית.
סדר העדיפויות הכלכלי כפי שהוא תופס אותו, הוא שמייצר את "הקמצנות" שלו ולא האופי שלו. זה אומר שיש תקווה לשינוי ויש מקום למציאת פיתרון.
לכן השאלה שמאמנים צריכים לשאול את אותה אישה היא – האם אפשר להבהיר את סדר העדיפיות הכלכלי שלכם? ו/או האם אפשר לשנות את תפיסת המצב הכלכלי שלכם כך שגם בעלך יחוש שהוא יכול להוציא כסף על ריהוט חדש? ו/או האם אפשר להגיע להסכמה ולהתפשר על סוג הריהוט שתיקנו? הרעיון הוא לשנות את המצב ולא את האופי.
רוצים דוגמא נוספת? בואו נחזור לדוגמא של הדיאטה.
- נניח שאתם רוצים לעשות דיאטה אבל אתם לא מצליחים בכך מכיון שאתם רגילים לקנות מזון מוכן ברגע שאתם רעבים ואינכם יודעים לבשל. במקום להלחם בהרגל שלכם לקנות מזון מהיר אפשר לשנות את המצב ולדאוג להצטייד באוכל בריא שיהיה זמין עבורכם כשאתם רעבים.
דהיינו במקום לשנות את ההרגלים יש לשנות את המצב.
לסיכום כדי לעשות סוויץ' בראש יש לשמור על שלושה כללים:
- לשנות את התבנית בראש ובמקום להסתכל על הרע לראות את נקודות האור.
- השני להימנע משיתוק בהחלטות ולבחור כיוון אחד ברור.
- לשנות את המצב ולאו דווקא את האופי.
הינכם מוזמנים לעשות סוויץ', להתניע ולצאת לדרך. זכרו – תנועה בכיוון חדש מסייעת במציאת תכלית חדשה.