מציאת הייעוד האישי ב- 2015
כתבה : שמחה לוין ,מנכ"ל כישורים-קישורים
והנה אנחנו שוב במעבר בין השנים 2014 ל- 2015 .הייתם מאמינים ?
מעבר בזמן הוא זמן טוב לבחינת שאלות קריטיות הנוגעות לשאלת האושר בחיינו בהווה ובעתיד :
האם עברתם עוד שנה של אושר ?
האם תהיו מאושרים גם בשנה הבאה ?
או שאולי ,הייתה לכם שנה לא כל כך טובה ? עוד שנה שלא מצאתם את הייעוד שלכם ?
אדם שיודע את הייעוד שלו ומגשים אותו הוא אדם מאושר .
אדם שלא יודע להלך בשביל המיועד שלו כמוהו כפרח יפה שהוקפא במקרר שלא יבול .
למה חשוב למצוא את היעוד האישי ?
הייעוד הוא צורך נפשי- רגשי ואפילו פיזי .אי ידיעת הייעוד כמוהו כחסך עמוק של האישיות ויש אף אומרים של הנשמה .התחושה של אדם שלא מוצא את הייעוד כמוהו כתחושת עקרות של אישה המשוועת לילדים .עד כדי כך.
הייעוד קשור גם לתעסוקה שלנו :התאמה אישית של האדם לתחום עיסוקו מבטיחה הצלחה גדולה יותר .ככל שאדם מחובר יותר לכישרונות שלו ,הסיכוי שיצליח בשוק התעסוקה גדול יותר וגם הסיכוי שיהיה מאושר בעיסוקו גדול יותר .
מהם התפיסות לגבי מציאת הייעוד :
יש שתי תפיסות עיקריות :
1.תפיסה רוחנית -דטרמיניסטית הגורסת שהייעוד נקבע מראש .לפי תפיסה זו אדם צריך לגלות את הייעוד שנקבע על ידו בטרם בריאתו ,עוד לפני שהגיע לעולם .לפי תפיסה זו הייעוד זוהי הבחירה של הנשמה טרם הולדה והאדם צריך במהלך חייו ,לגלות את הייעוד שלו .המסע של האדם על פני האדמה הוא מסע לגילוי תכלית החיים שלו (חוק הדהראמה ,דיפאק צ'ופרה ,שבעה חוקים רוחניים להצלחה )
2.תפיסת הבחירה החופשית : לפי תפיסה זאת ,אדם בוחר את הייעוד שלו במהלך חייו בהתחשב בנטיות ליבו,בכישרונות שלו ,בכישורים וביכולות שלו .לפי תפיסה זו הייעוד זהו דבר אישי אינדיבידואלי והאדם הוא זה שקובע מהי המשמעות שהוא נותן לחיים שלו והוא זה שבוחר את היעוד לפי הדברים שבהם הוא מצטיין .לפי תפיסה זו הייעוד של האדם תמיד יהיה קשור בדברים שאותם הוא אוהב ומצטיין ובדברים שבהם יש לו תחושת זרימה (תחושה שבה כאשר אתה עוסק באותו דבר הזמן עובר ביעף) .
בשתי התפיסות ,תכלית החיים קשורה בטובת האנושות .בשתי התפיסות כאשר אדם מגשים את הייעוד שלו הוא עושה זאת מתוך כוונה לתרום לכלל .
לדוגמא : נניח שיש לאדם כשרון לעשות כסף .האם זה ייעוד ? –רק אם הכישרון לעשיית כסף מנוצל לטובת הכלל .
מהם השאלות שאדם צריך לשאול את עצמו במסע למציאת הייעוד האישי ?
1. מהי השקפת העולם שלך בנוגע לאושר ? מהי הגישה שלך לאושר ? מה זה בשבילך להיות מאושר ?
2. מה מונע ממך להיות מאושר כאן ועכשיו ? האם יש אמונות שעוצרות בעדך להיות מאושר ?
3. האם את/ה יכול/ה לזהות את הפער בין " גישת האושר " שלך לבין המציאות ? מה בכוונתך לעשות עם הפער הזה ?
4. האם תוכל/י לכתוב מחדש את אידאל האושר שלך ?
5. במה את/ה הכי טוב/ה ? מהם הכשרונות שלך ?
6. מה את/ה הכי משתוקק/ת לעשות ? איך אפשר ליישם את התשוקה הזאת ?
מהם השלבים של מציאת הייעוד ?מרבית האנשים אינם מגלים את הייעוד שלהם בשנות העשרים ותהליך מציאת הייעוד מתחיל למעשה בתחילת שנות ה-30 .
השלב הראשון : ערנות ומודעות ראשונית :
בשלב הזה מתחיל אי שקט פנימי ,אנשים מרגישים חסך כלשהו ,מין רעב פנימי למשהו שכרגע לא נמצא בחיים אבל הוא הכרחי לקיום של האדם ולחושת השלמות שלו .
השלב השני : מסע למציאת תכלית החיים
בשלב הזה מתחיל החיפוש אחר תשובות ,עולות שאלות פילוסופיות כמו : מהו אושר ? האם אני מאושר ? מה התכלית של הקיום האנושי ? למה בכלל נולדנו ? מה משמעות החיים ?
זהו השלב שאנשים מגיעים אלינו לסדנאות במטרה למצוא תשובות לשאלות יסוד בחייהם.
זהיכוללבואלידיביטויבמשבר בעבודה,בזוגיות,בבריאות .ככל שרמת הדחיפות שאדם מרגיש למציאת תשובות לשאלותיו כך רמת המשבר תהיה גבוהה יותר
החיפוש לוקח כמה שנים ,התשובות לא מגיעות ביום ולא כבמטה קסם והם כאמור מלוות בקשיים של האדם בתוכו פנימה וגם במציאות החיצונית שלנו .
השלב השלישי : תרגום התשובה לפעולה
אחרי שעוברים מהשאלות לתשובות ,מגיע השלב המעשי שבו מתרגמים את תכלית החיים כפי שהתגלתה לאדם לעשיה . גם השלב הזה אינו פשוט שכן רבים מתקשים לתרגם מטרות גדולות לשורה של פעולות קטנות .לכך נדרשת מיומנות ,רצון והתמדה .
רוצים דוגמא : נניח שמדובר באישה בת 35 ,נשואה עם ילדים קטנים שהועסקה שנים רבות כמזכירה רפואית ולאחר תהליך חיפוש של כמה שנים היא מגלה שמה שעושה אותה מאושרת זה לטפל באנשים מבחינה נפשית ופיזית .היא הולכת ללמוד קורס ברפואה סינית וגומרת בהצטינות .עדין אינה יודעת כיצד לשווק את עצמה ,איך תסתדר מבחינה כלכלית ,איך תרתום את בני משפחתה למהלך הזה שיש לו השפעות על חייהם המשותפים .לא פשוט לעבור לשלב הביצוע .
השלב הזה יכול להיות שלב משברי ויש תחושה של התקדמות של שני צעדים קדימה וצעד אחד לאחור ,התקדמותספיראלית ,למעלה ולמטה במעגלים .
השלב הרביעי : הגשמה עצמית
בהנחה שאדם התגבר על הקשיים הכרוכים בתרגום החלומות שלו למציאות ,יש לו תחושה של מלאות ,סיפוק עצמי ,אתגר מתמשך ושמחה אמתית הנובעת מהתקרבות לאני האותנטי של האדם .האדם מרגיש שהוא עושה את הדברים שהוא אוהב באמת ולאו דווקא את מה שהחברה מכתיבה לו לעשות בגלל אילוצים הנובעים מנורמות חברתיות או מאילוצים כלכליים .
בשלב זה אין חזרה אחורה : האדם הגיע למודעות מה טוב עבורו ומודעות כמוה כאכילה מפרי עץ הדעת .אין דרך חזרה ,אי אפשר להמשיך ולהיות עוור .המודעות מחייבת עשיה ,המודעות מחייבת דבקות בתחושת האושר .
לסיכום ,הבטיחו לעצמכם לשנה הבאה שנה של אושר –ענו על שאלות הייעוד האישי ובעיקר על השאלה : אילו הכול היה אפשרי ולולא היו לך מגבלות –מה היית חולם לעשות ? –תשובה לשאלה תזניק אתכם לדרך.
בהצלחה !