מאת: ד"ר אורית אטיאס
"תחשוב טוב יהיה טוב"… מכירים? "הכל בראש"…מכירים? ומה לגבי אמירתו של רבי נחמן מברסלב " אתה נמצא היכן שמחשבותיך נמצאות,ודא שמחשבותיך נמצאות במקום שאתה רוצה להיות "…
מה בעצם אומרים לנו משפטים אלו?
ובכן כן! כל אופייה של מציאות חיינו וכל מה שקורה לנו לטוב ולרע מתחיל במחשבותינו, או יותר נכון עוד לפני המחשבות, באמונות הטבועות במוחנו. אמונות שהוטבעו בנו עוד לפני שנולדנו. לפני החינוך, התרבות, החברה.אמונות שהגיעו אלינו במהלך האבולוציה כתוצר של גנים משפחתיים, שיצרו במוחנו תבניות מובנות של תפיסות חיים. לאילו ניתן להוסיף התנסויות, אירועים, התמודדויות, והרי לנו תמונת חיינו.
לא לשווא טען פרופ' שוורץ מאוניברסיטת ג'ורג'יה כי "כאשר מדובר בהצלחה, בני אדם אינם נמדדים בסנטימטרים, בקילוגרמים ובתארים אוניברסיטאיים, אלא ביכולת החשיבה שלהם". ואוסיף ואומר בהיקף יכולת השליטה על המחשבות שלהם, ולמה הכוונה?
מתברר שהאופן שבו אתה חושב משפיע על כל היבט בחייך,שהרי מחשבה יוצרת רגש. אם תחשוב שאתה מאושר בהכרח המבנה הלימבי במוחך יגיב בשדרים לכל חלקי המוח המפרישים הורמונים של עונג ותשוקה. ואם תהיה לך מחשבה של פחד מייד ישלח המוח שדר הגורם להפרשת הורמונים של "ברח או הילחם" או הורמונים שיפעילו את כלי הדם ויזרימו יותר דם לשרירים,לרגלים,לידים כך שתוכל לברוח או להילחם.
מכאן שהמחשבה שיצרה רגש יצרה גם תגובה פיזית בגוף,והדרך נסללה מהמחשבה להרגשה וממנה לתחושה פיזית וליצירת המציאות.
לפיכך חשיבה היא בסיס להשגת תוצאה וחשיבה טובה תוביל לתוצאה טובה. שליטה בחשיבה ויכולת לשנות את החשיבה לחשיבה טובה עשויה לשנות השקפות עולם ותפיסות חיים שיובילו לשיפור המציאות.
אם האדם בוחר לומר לעצמו" אני שולט על מחשבותיי" ומתחיל להאמין במחשבה זו, הרי שהוא יוכל לקבוע לעצמו את סוג המציאות הרצויה לו ע"י קביעת סוג המחשבות שימצאו במוחו. כך טוענת אף לואיז היי באומרה כי "המחשבות שאנו בוחרים לחשוב הן הכלים שבהם אנו משתמשים כדי לצבוע את אריג חיינו".
נוכל להצביע על דוגמאות רבות בהם הצליחו אנשים לשנות את חייהם מקצה לקצה ע"י שינוי החשיבה.
לואיז היי משמשת דוגמא טובה לאישה שריפאה את עצמה ממחלה ע"י שינוי מחשבות. ואנשים שהצליחו לרומם עצמם מן התחתיות ולבנות לעצמם חיים חדשים ומועצמים רק ע"י שינוי המחשבות.
בחיי כולנו מגיע הרגע שבו אנו מבינים כי עלינו לעשות שינוי,כי משהו אינו מספק ואיננו מגשימים את עצמנו.
עם זאת רוב האנשים מדחיקים תחושות אלו וממשיכים לנוע בחיים באופן חסר סיפוק ועם תחושה של השלמה מתוך ברירת מחדל,או עם רגשות אשם ואפילו חרטה. תחושות אלו שגורמות לעצבות ולהרגשה של החמצה בחיים ,יכולות בקלות להתחלף לתחושות של שמחה והצלחה באופן פשוט ומיידי פשוט יש לשנות את התפיסה ואת החשיבה.
איך עושים זאת?
סטיב רוטר הדובר ומתקשר את ה"קבוצה" של משואות האור מציע מטאפורה פשוטה לשינוי החשיבה. דמיינו שאתם בחדר בו מצלמים תוכנית טלוויזיה ומסביב נמצאות שלוש מצלמות. הרי כל מה שנדרש כדי לשנות את התפיסה הוא פשוט להסתכל על החדר ממצלמה אחרת, כאשר אתה משנה את המבט ממצלמה אחת לאחרת כל תפיסת המציאות משתנה ועם שינוי זווית הראייה מיד משתנה הדרך שבה המציאות מופיעה לפניך, ולפיכך אתה משנה את המציאות שלך.
אנו רגילים כל כך להציב את המצלמה שלנו על החיים בכל פעם באותו מיקום ולכן קשה לנו לשנות את התפיסה ובעקבותיה את המציאות. אך אם אינך מרוצה מן המציאות שיצרת לך. כל מה שצריך לעשות הוא לשנות את נקודת המבט לראות את הדברים אחרת ולהתחיל להזרים למוח מחשבות שונות ואף הפוכות מאילו שהזרמת עד היום.. על כל מחשבה רעה מיד הפוך אותה למחשבה טובה,וממנה קצרה הדרך לשינוי ההרגשה, התחושה הפיזית ולשינוי המציאות לטובה.