מאת: שמחה לוין
אני לא אישה דתית, נהפוך הוא. אני אתאיסטית אני גם מאוד פרקטית וגם רוחנית. מין שילוב של רוחניות מעשית.
לאחרונה נתקלתי בספרון קטן ומקסים של רבי נחמן מברסלב בשם הכיסא הריק. הופתעתי לראות שהוא כבר לפני 300 שנה כתב את הדברים שהם היו מעיקרי הרוחניות החדשה.
אז הנה עיקרי הקואצ'ינג לפי רבי נחמן מברסלב בפרשנות מודרנית:
1. "חפש את הטוב אצל אחרים. התמקד בטוב הזה, הבלט אותו- כך תוכל להפוך אפילו חוטא לצדיק גמור. "
אני מלמדת באימון שאין צורך בביקורת ובשיפוטיות ברגע שאנו מעצימים את החלקים החיוביים אצל אחרים ומגדילים אותו, הרי שממילא החלקים השליליים שלהם קטנים בעיניהם ובעינינו..
כדי שנוכל לראות את הטוב שבאחרים, עלינו קודם כול לראות את הטוב שבעצמנו.
- "חפש תמיד את הטוב שבעצמנו. "
התמקד בטוב הזה, הבלט אותו – כך תוכל להפוך אפילו דיכאון לשמחה.
העצמה עצמית, אהבה עצמית ושמחה הם המפתח לחיים טובים יותר, שמחה וחשיבה אופטימית הם משהו שאנו חייבים להתמקד בו ולהתחייב עליו מידי יום זה לא משהו שטבעי לנו בחיים המודרנים.
- חשיבה חיובית. הרגל את עצמך לחשוב אך ורק מחשבות חיוביות הן תחוללנה בך נפלאות.
הדגש הוא על המילה הרגל. הטיס האוטומטי שלנו חזק מאוד. המוח שלנו עובד על תבניות קבועות, אוטומטיות. זה לא מוח יצירתי, זה מוח הישרדותי זה מוח שעובד בדפוסים קבועים, בשגרה באוטומט כדי שנוכל לחיות ,אחרת היינו מוצפים כל הזמן.
האוטומט שעליו כיוונו את המוח שלנו בעידן המודרני הוא אוטומט של דאגה, עשייה, ריצה בלתי פוסקת. הריצה הזאת יוצרת ריק וגם דיכאון ועצב. מיליוני אנשים בעולם נזקקים לכדורים נגד דיכאון. זה נחשב למחלת המאה שלנו.
אבל הפיתרון איננו כדורים, הפיתרון הוא בעבודה סיזיפית, יום יומית של מודעות חדשה. מודעות
לצורך שלנו להתחייב לשמחה-לראות את היופי והטוב בכל דבר, למצוא משמעות ושמחה בכל דבר קטן כגדול.
- "אתה נמצא במקום בו נמצאות מחשבותיך. ודא שמחשבותיך נמצאות במקום בו אתה רוצה להיות."
כל סיפור המודעות העצמית מתמצה במילה אחת- מחשבות. המחשבות והאמונות שלנו על החיים יוצרות מציאות. המציאות איננה טובה או רעה. היא רק מציאות של עובדות יבשות תפיסת המציאות והאמונות והמחשבות הנמצאות בעומק אותה תפיסה הם אלו שמשמחות אותנו והם אלו שגם עשויות לאמלל אותנו.
המפתח הוא לבדוק את האמונות שלנו, לחקור אותן לרדת לעומקן, לעדכן אותן, לשנות ולבטל אותם, אם צריך.
לכל אמונה יש אמונה שקדמה לה-בסיסית ושורשית יותר ועליה צריך להתמקד, אותה צריך לחקור ולשנות. למשל אחת האמונות השכיחות " בשביל כסף צריך לעבוד קשה" האומנם? האם זו אמת? מי היינו לולא האמונה הזאת- שואלת ביירון קייטי שגורסת שיש להתייחס למציאות כפי שהיא. לאהוב את מה שיש. היא מציעה להפוך את האמונה הזאת. אפשר לקבל כסף בלי לעבוד-קשה. או כסף בא אלי בקלות, כסף זורם בחיים שלי בקלות מבלי שאצטרך לעבוד קשה בשבילו. כל מה שאני רוצה מגיע אלי אני רק צריכה לרצות.
- כוח הדמיון. חשבתם פעם- למה ניתן לנו הדמיון? בשביל מה? הרי שום דבר בטבע לא נוצר סתם כך.
לכל דבר יש מטרה גם לדמיון.
יש לנו דמיון עשיר והוא שימושי. הוא נועד להשיג עבורנו את המטרות. ואת החלומות שלנו.
" האם יש משהו שאתה משתוקק לו, או משהו שהיית רוצה מאוד שיקרה?
התמקד בו בכל יכולת הריכוז שלך. דמיין לך אותו בפרטי פרטים. אם רצונך איתן דיו וריכוזך עז דיו תוכל לממש את משאלותיך"
300 שנה אחרי רבי נחמן מברסלב אנחנו לומדים מחדש את חשיבות הדמיון האנושי. שארמה רובין
אומר "כל דבר נוצר פעמיים. קודם הוא נוצר בבית היוצר של הדמיון ורק אחר כך הוא נוצר במציאות."
מרבית האנשים פוחדים לחלום. הם חוששים לפנטז, לדמיין, להפליג על כנפי הדמיון למחוזות אחרים ובזה הם דנים את עצמם לחיים של בינוניות. הדמיון הוא מקור הקסם האלוהי המצוי בתוכנו. הוא המפתח שלנו להשיג את כל מה שנרצה בחיים הללו. זה נשמע הזוי וקשה מאוד להאמין לכך. אבל המפתח להשגת שפע איננו מצוי בעבודה קשה או בזכייה הבאה בלוטו.
המפתח הוא בעבודת הדמיון. כל מה שצריך הוא לאפשר לעצמנו לדמיין. יש הקוראים לזה מדיטציה אחרים קוראים לכך דמיון מודרך והדתיים קוראים לזה תפילה.
בכל המקרים נעשה שימוש בדמיון. זו הדרך להעביר את המוח לגלי אלפא, לתת למחשבות ולפטפוטי השכל לנוח, להירגע ולאפשר לפנטזיות שלנו לקרוא דרור לעצמם.